A BÉCSI KLASSZIKAFantázia-bérlet

Helyszín:
Megyeháza díszterme /5000 Szolnok, Belváros/
Időpont: 2020. április 06., hétfő 19:00 - 21:00
Szervező: Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft.

Mozart: Così fan tutte K. 588 – nyitány
Beethoven: IV. (G-dúr) zongoraverseny op. 58
Mozart: 41. (C-dúr) „Jupiter” szimfónia K.551
 
Közreműködik: Gabriela Ungureanu – zongora
 
Vezényel: Giuseppe Montesano
 
A Figaro házasságának berlini sikerei idején Mozart ismét nagyobb figyelmet kapott a főúri köröktől. Ennek folyománya volt, hogy II. József császár új operát rendelt nála 1789 augusztusában – így született meg a Così fan tutte. Lorenzo Da Ponte – a darab szövegírója – ismét korerkölcsi karikatúrát készített, ezúttal a női hűség ingatagságáról. Az opera már a bemutatón óriási sikert aratott hazájában, egy évtizeddel később pedig meghódította Londont, Párizst és Milánót is. Budapesten, pontosabban Pest-Budán egy német operatársulat mutatta be először 1797-ben.
A IV. (G-dúr) zongoraversenyt Beethoven 1805-1806-ban komponálta. A nyilvános bemutató 1808. december 22-én Bécsben zajlott, ahol a szólista Beethoven volt. Ez volt az utolsó Beethoven-zongoraverseny, amelynek bemutatójakor a zongoraszólamot maga a szerző játszotta. A mű – a sikeres ősbemutatóját követően – viszonylag ritkán került előadásra. Napjainkban azonban koncerteken gyakran szerepelő, kedvelt versenymű.
 
Mozart 41. (C-dúr) szimfóniájának „Jupiter” elnevezése nem a zeneszerzőtől származik, bár kétségtelenül nem indokolatlan, hiszen az egész mű magabiztos erőt, nagyságot sugall. A szerző aligha tudta, hogy ez lesz az utolsó szimfóniája, amikor 1788 nyarán befejezte. Mégis, a nagy formátumú finálé ünnepélyessége mintha a lángelme aláírása lenne szimfonikus életműve végén.

Nyomtatás
2020. április 06.