ADVENTI HANGVERSENY - BEETHOVEN 250Liszt Ferenc-bérlet

ADVENTI HANGVERSENY - BEETHOVEN 250Liszt Ferenc-bérlet

Tisza

ADVENTI HANGVERSENY - BEETHOVEN 250

2019. december 16., hétfő 19:00 - 21:00
Helyszín:
Aba-Novák Agóra Kulturális Központ /5000 Szolnok, Hild János tér 1./
Szervező: Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft.
Műsor:
Beethoven: D-dúr hegedűverseny op. 61
Beethoven: VII. (A-dúr) szimfónia op. 92
 
Közreműködik: Takagi Ririko – hegedű
 
Vezényel: Izaki Maszahiro
 
 
Beethoven társaságkedvelő ember lévén gyakorta elvegyült az élet sűrűjében, könnyen ismerkedett, nyitott volt a mély barátságokra és a szenvedélyes szerelmekre. A harmincas éveitől kezdve azonban – főként önvédelemből – berendezkedett egyfajta belső száműzetésre, hogy titkolja egyre súlyosbodó süketségét. Rettegett ugyanis attól, hogy betegsége kételyeket ébreszthet másokban zenei hivatásával kapcsolatban. A nyüzsgő császárváros remetéjévé vált, aki minden erejét és idegszálát személyisége építésére és kompozíciói tökéletesítésére fordította.
 
A D-dúr hegedűversenyt Franz Clement, a korszak híres hegedűművésze rendelte meg tőle. Beethoven viszonylag gyorsan elkészült a művel. A bemutató óriási sikert hozott számára, ám a kritika egy része túlságosan újszerűnek ítélte.  
 
A VII. (A-dúr) szimfónia 1811-1812-ben készült. Olyan hangot üt meg, melynek eddig sem Beethovennél, sem más szerzőnél nem akadt példája. Bartha Dénes zenetörténész a következőket írja: ,,E szimfónia a felfokozott, szenvedélyes ünnepélyességnek, a szinte árnyékmentesen fénylő ragyogásnak minden addigit felülmúlóan merész zenébe öntése… Nem hiába mondta egyszer Beethoven, hogy zenéjével megtanítja az embereket a szellem isteni őrjöngésére; ha valaha, úgy ebben a szimfóniában sikerült ezt a célt elérnie.”  
 
A Szolnoki Szimfonikus Zenekar e két mű előadásával tiszteleg Beethoven előtt, születésének 250. évfordulóján.

Rendezvénynaptár Programok feltöltése

Hírek és információk

Koncertek, fesztiválok, színházi előadások, kiállítások és képzések 20 oldalon!
Találj programot a Szolnokon és vonzáskörzetében 3000 példányban megjelenő Publicum ingyenes szolnoki programajánló magazin online változatában!