ELGAR ÉS KODÁLYLiszt Ferenc-bérlet

Helyszín:
Szolnok Campus /5000 Szolnok, Tiszaligeti sétány/
Időpont: 2020. március 02., hétfő 19:00 - 21:00
Szervező: Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft.

Műsor:
Elgar: Ünnepi és alkalmi induló op. 39 no. 4.
Elgar: Enigma Variációk op. 36
Kodály: Színházi nyitány
Kodály: Fölszállott a páva – variációk egy magyar népdalra
 
Vezényel: Izaki Maszahiro
 
 
Elgar zenéjét keveset játsszák, így a hangversenyek közönsége kevésbe ismeri romantikus elődjeinél. Művészetében elsősorban Schumann és Wagner lírai vénája mutatkozik meg, talán kissé halványabb árnyalatokkal és kisebb hőfokon. Artisztikus csiszoltsága és szerzőjének nemes ízlése azonban vitathatatlan.
 
Elgar az Enigma-variációk című zenekari darabjával szerzett nemzetközi hírnevet. A titokzatos téma, az „enigma” rejtett kísértetként vonul végig az összes variáción. A partitúrában minden változat elején kezdőbetűk állnak, melyek a zeneszerző egy-egy barátját, ismerősét jelölik. Minden variáció egyfajta titkot, enigmát sejtet, ami egy-egy személyiségre épül, vagy két ember személyes kapcsolatáról mesél. Másik híres műve a hat részből álló Ünnepi és alkalmi indulók című zenekari sorozat, melynek első öt tételét barátjának, George Robertson Sinclairnek ajánlotta.
 
Míg Elgar Enigma variációiban a titkok és rejtélyek játsszák a központi szerepet, Kodály a Felszállott a páva című magyar népdalt választotta variációi témájául. Ady Endre verse, mely már önmagában is variáció egy magyar népdalra, a népi szöveg döbbenetes erejű, forradalmi továbbgondolása. A hangversenyen elhangzik még a szerző Színházi nyitánya, ami a Háry János daljáték bevezetőjének igen ritkán játszott koncertváltozata.

Nyomtatás
2020. március 02.