NEMZETKÖZI KITEKINTŐFantázia-bérlet

Helyszín:
Megyeháza díszterme /5000 Szolnok, Belváros/
Időpont: 2020. február 17., hétfő 19:00 - 21:00
Szervező: Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft.

Prokofjev: I. (D-dúr) „Klasszikus” szimfónia op. 25
Sosztakovics: I. (c-moll) zongoraverseny op. 35
Beethoven: V. (c-moll) „Sors” szimfónia op. 67
 
Trombita szóló: Siket István
 
Közreműködik: Fujii Aki, a zenekar premier szólistája – zongora
 
Vezényel: Dobszay Péter

Prokofjev szovjet-orosz zeneszerző és zongoraművész kora gyermekkora óta fogékony volt a zenei élményekre – ötéves korában már zongoradarabokat komponált, nyolcévesen pedig megírta első operáját. D-dúr szimfóniáját 1917-ben fejezte be. A mű elsősorban Haydn stílusát idézi, ezért is kapta szerzőjétől a „klasszikus” címet, s emiatt tekinthető az első neoklasszicista stílusú kompozíciónak.
 
Sosztakovics az I. (c-moll) zongoraversenyét huszonhét évesen komponálta. Kiválóan zongorázott és természetesen ő volt a szólistája versenyműve ősbemutatójának. A művet Sosztakovics egy 1959-ben készült interjúban „könnyed zsánerű” kompozíciónak nevezte arra utalva, hogy a darab zenei anyaga és a karakterek palettája rendkívül sokszínű – a romantikus pátosztól a már-már közönségesen frivol hangvételig terjed.
 
Beethoven V. (c-moll) szimfóniája az egyik legismertebb zenei kompozíció a klasszikus zenében. Az mű ősbemutatóját érte némi kritika, azonban másfél évvel később a német Allgemeine musikalische Zeitung zenei újságban megjelent a szimfóniáról egy rendkívül dicsérő, ám aláíratlan cikk. Később kiderült, hogy ennek írója E. T. A. Hoffmann német író volt. A szimfónia ezt követően töretlenül szárnyalt előre, s elérte máig tartó ismertségi státuszát.

Nyomtatás
2020. február 17.