Szolnoki csata

Szolnoki csata

Tisza

Szolnoki csata

2020. március 07., szombat 14:00
Helyszín:
Tisza part, Szolnok /5000 Szolnok, Tisza part/
Szervező: Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata, Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány,Aba-Novák Agóra Kulturális Központ
Szolnoki csata

Hadijátékon idézzük fel a magyarok által sikeresen megvívott szolnoki csatát, amely 1849. március 5-én a szabadságharc dicsőséges tavaszi hadjáratának kezdetét jelentette.


1849. március első napjaiban a császáriak tartották megszállva Szolnokot. A haditerv szerint Vécsey Károly gróf Szanda felől színlelt támadással magára vonja a császáriak figyelmét, ez alatt Damjanich János tábornok serege Cibakházánál átkel a Tiszán, és lopva megközelíti Szolnokot. Ma már mindenki tudja, hogy a haditerv fényesen bevált, bár nem úgy, ahogy eredetileg tervezték. A szolnoki csata volt a dicsőséges tavaszi hadjárat megindításának kulcsa, mivel így a Tisza valamennyi átkelője magyar kézre jutott és ez lehetővé tette a csapatok gyors átcsoportosítását.

A szolnoki csata fényes győzelemmel ért véget. A császári hadvezetés katasztrófaként értékelte a szolnoki csatát, mert az ellenfél részéről ilyen összehangolt támadásra még nem volt példa korábban.

Rendezvénynaptár Programok feltöltése

Hírek és információk

Koncertek, fesztiválok, színházi előadások, kiállítások és képzések 20 oldalon!
Találj programot a Szolnokon és vonzáskörzetében 3000 példányban megjelenő Publicum ingyenes szolnoki programajánló magazin online változatában!