10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállítás

10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállítás

Tisza

10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállítás

2024. március 15., péntek - 2024. március 17., vasárnap
Helyszín:
Aba-Novák Agóra Kulturális Központ /5000 Szolnok, Hild János tér 1./
Szervező: Aba-Novák Agóra Kulturális Központ
10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállítás

Idén tizedik, jubileumi alkalommal rendezzük meg egyik legkedveltebb, leglátogatottabb eseményünket, a Szolnoki Országos Vasúttörténeti- és Vasútmodell Kiállítást. A több mint 2000 m2-es kiállításon több száz méternyi mini vasútvonalat alakítanak ki kiállítóink mindkét épületünkben.

Vegyél részt ezen a kis időutazáson! Fedezd fel a vasút történelmének varázsát a 10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon!

Gondoltad volna, hogy a Budapest-Szolnok vasútvonal már 177 éves? Ez az útvonal mindig fontos szerepet játszott az ország közlekedésében és gazdasági fejlődésében. A majdnem másfél évszázad során híres építészeti alkotásai, az első magyarországi vasúti hidak és a vonatok változatossága mellett sok-sok érdekes történetet rejt ez az útvonal.

De nem csak a múltba kalandozunk! A kiállítás során lenyűgöző vasúti minivilágokba csöppenhetsz, ahol újraéled a múlt és betekintést nyerhetsz a vasúti közlekedés izgalmas mindennapjaiba. Gyerkőcöknek és felnőtteknek egyaránt lebilincselő lesz a látvány!

A vonatcsodákon túl a rendezvény családi élménye is feledhetetlen lesz! Rengeteg interaktív programmal, játékos feladatokkal és különleges bemutatókkal várunk titeket, hogy együtt fedezzük fel a vasúti világ rejtett kincseit.

Gyertek el, és legyetek részesei egy felejthetetlen napnak, ahol a vasúti történelem életre kel, és a családi szórakozásnak semmi sem szab határt!

A terepasztalokon mobiltelefonnal exkluzív tartalmakat: játékokat, videókat, leírásokat, vasúttörténeti érdekességeket is elérhetnek a szemfülesek. Sőt, mobilon értékelhetik a rendezvényt! Ezúttal is örömmel szervezzük meg a jótékonysági játékgyűjtést és véradást. Több helyszínen gyermekfoglalkoztatók gondoskodnak a kicsik szórakozásáról. A Hild téren pedig egy Parkvasút szerelvényére ülhetnek fel a gyerekek.
Családi élmény kicsiknek és nagyoknak!

Nyitva tartás:
Március 15-16.: 10.00-18.00
Március 17.: 9.00-17.00

Belépőjegy árak:
Gyermek, diák, nyugdíjas: 1.900 Ft
Felnőtt: 2.500 Ft
Családi: 7.600 Ft
2 éves korig ingyenes

Elővételben az Aba-Novák Agóra jegypénztárában: 1.800 Ft

KIÁLLÍTÓINK:

Szolnoki Vasúti Almárium – Kondor Balázs gyűjteménye

A 10. jubileumi Szolnoki Országos Vasúttörténeti-és Vasútmodell kiállításon az 5. alkalommal megjelenő Szolnoki Vasúti Almárium tárlatának fókuszában a vasúti utazás lesz, így várótermi enteriőrök és a MÁV-START égisze alatt reneszánszát élő Utasellátó étterem hangulata elevenedik meg a három napban. Természetesen a szokásos interaktivitás is jelen lesz: Minden látogató vasúti utazási okmányok készítésével teheti emlékezetessé a jubileumi kiállítás élményeit!

MLVK – Magyar LEGO(R) Vasút Klub

A LEGO(R)-terepasztalon található építmények a cég által gyártott építőkockákból állnak össze, azonban magukat az építményeket megalkotóik is tervezték, ezeket összeszerelési útmutatóval, előre leválogatott alkatrészekkel nem lehet kereskedelmi forgalomban kapni. A mai modern, közkedvelt motorvonatokat, a hagyományos kocsikat és a gőzöskorszak vasúti járműveit is megtalálhatjátok. A vonatok számára kb. 170 méternyi vágányt építettek, mely négy állomásból, egy kétvágányú fővonali pályából és egy mellékvonalból áll össze. A kiállítási anyag hat magánszemély 2010 óta gyűjtött összeállítása.

 

VOKE Szolnoki Vasútmodellező Klub

A klub 2013 óta folyamatosan fejleszti és csinosítgatja H0 építési nagyságú, magyar modulszabvány szerint épülő terepasztalait, melyet a mai kornak megfelelően, digitális vezérléssel láttak el. A vonatokat WiFi-n keresztül vezeték nélküli egerekkel és okos eszközökkel irányítják. A 47 elemet számláló rendszerből 44 darabot állítanak ki a márciusi kiállításon. Fiktív, magyar jellegű tájat modelleznek, melybe beletartozik „Mucsaröcsöge” kétvágányú, fővonali állomása, valamint „Epres” fővonali megállóhely is, ugyanakkor a vasútépítés szabványait igyekeznek a lehető legnagyobb mértékben betartani. A modulokon több mozgó figura és interaktív jelenet lesz látható, továbbá több vasúti korszakhoz igazodó, többnyire valós vonatösszeállítású szerelvényeket mutatnak be az érdeklődőknek.

 

Kandó Kálmán Vasútmodellező Egyesület és Tatár Gergő magángyűjtő

A békéscsabai Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub és Tatár Gergő magángyűjtő a kiállításon H0 modulrendszerben építkezik, melynek a lényege, hogy szabvány szerint valósítják meg az elképzeléseiket és ezeket össze tudják hangolni más klubokkal és egyesületekkel. Villamos és dízel mozdonyok modelljei és az ezen gépek által továbbított személy- és tehervagonok, elsősorban magyar, osztrák és román vasúttársaságok mozdonyai és vagonjai robognak terepasztaluk sínein.

 

Veresegyházi Vasútmodellező Klub

A Veresegyházi klub terepasztalainak fő témája az 1988-as újravillamosítás előtti Rákospalota – Újpest – Veresegyház – Vác vasútvonal Veresegyház és Csomád állomásai és annak környezete. Ehhez pár korábbi kiállítási hely tiszteletére készült több modul pl.: Szécsény, Ó-Szolnok, de a korábbi valóságnak emléket állítva készültek el Nógrádkövesd, Balatonfenyves, Püspökladány modulok. További asztalaink, az Északi és a Déli-Rendezőpályaudvar teljesen a fantázia alapján készültek, a Fűtőház modul pedig valós alapon készült, némi fantáziával kiegészítve. Legújabb asztaluk az 1931-ben történt biatorbágyi merénylet helyszínét dolgozza fel, ami az esemény 90. évfordulójára készült el. Folyamatban van mindkét rendezőpályaudvar teljes újraépítése. Asztalaik teljesen analóg rendszerben működnek.

 

Pataki László

Pataki László Magyarország, Ausztria, Svájc keskeny nyomközű jellegzetességeit, járműveit, pályaelemeit, környezetét mutatja be H0/H0e/H0m méretarányban  a fonódott vágányú modulterepasztalán.

 

Free-MoN Szolnok

A Free-MoN Szolnok – Kádár Zoltán és családja ismét különlegességgel készül. Terepasztaluk az Amerikai vasutakat, elsődlegesen a Union Pacific teher-, és
az Amtrak utasszállító társaság nyugati-parti vonalait tükrözi. Amerikában volt szerencséjük személyesen is megismerkedni az ottani vasút világával. A hihetetlen méretű és festésű mozdonyok, valamint a különleges és változatos szerelvények annyira megtetszettek nekik, hogy a terepasztal témáját is ennek mintájára építették. 2000 óta épülő asztalukat folyamatosan bővítik új modulokkal, tereptárgyakkal és vonatokkal. Néhány éve kezdtek 3D nyomtatási technológiával egyedi járműveket, épületeket, jeleneteket, és vasúti szerelvényeket készíteni, amely még különlegesebbé
teszi digitális vezérlésű terepasztalukat. A Hild téren pedig szintén a család által épített SW8 (1:8 méretarányú) tolatómozdony várja a vasút legkisebb „szerelmeseit”.

 

“G” Vasútmodellező Baráti Kör 

54 négyzetméter felületen – erre az alkalomra egyedileg tervezett pályán – szeretnék bemutatni a kerti vasút világát. A vágányok és a szerelvények a baráti körük tagjainak saját gyűjteményét képezik. Német, osztrák, svájci, amerikai és magyar vasúti járművek modelljei futnak vegyesen. A fő méretarány 1:22,5, de az 1:13-tól az 1:29 méretarányig bármi előfordulhat, ami a 45 mm nyomtávon elmegy. A járművek és a vágányzat időjárásálló, tehát nem okoz gondot, ha a szabadban maradnak. A három pályán három vonat tud egymástól függetlenül, egyidejűleg közlekedni. A járművek digitális vezérlésének köszönhetően számos hang-, fény- és füsthatás teszi teljessé a játékélményt.

Rendezvénynaptár Programok feltöltése

Hírek és információk

Koncertek, fesztiválok, színházi előadások, kiállítások és képzések 20 oldalon!
Találj programot a Szolnokon és vonzáskörzetében 3000 példányban megjelenő Publicum ingyenes szolnoki programajánló magazin online változatában!