26. Szolnoki Gulyásfesztivál

26. Szolnoki Gulyásfesztivál

Tisza

26. Szolnoki Gulyásfesztivál

2024. szeptember 06., péntek - 2024. szeptember 07., szombat
Helyszín:
Tiszaliget /5000 Szolnok, Tiszaliget/
Szervező: Szolnoki Városfejlesztő Zrt.
26. Szolnoki Gulyásfesztivál
A hagyományőrző céllal létrejött kulturális rendezvény 1999 óta színesíti Szolnok programtárát, melynek fő céljaként indult a gulyás étel gondozása, sokszínű receptúrájának megismertetése és mint egyik fő nemzeti ételünk hagyományának ápolása, utódainknak átadása.
Tradíció a fesztivál életében, hogy katonavárosként hagyományaink ápolásához fontos a hadsereg bevonása. Toborzó jelleggel szimulátorok, média busz, aknakereső robot, akadálypálya, kutyás bemutató várja minden évben a látogatókat. A mindig nagy népszerűségnek örvend a légierő zenekar zenés ébresztője, a Tisza Táncegyüttes táncosai, betyárok és vásári gólyalábasok közreműködésével.
A kulturális értékteremtésen túl évek óta jelentős közösség-kovácsoló szerepe van a fesztiválnak. Főként baráti társaságok, cégek és munkahelyi közösségek, hagyományőrző gasztronómiai csapatok érkeznek főzni és megmérkőzni a Gulyás Király címért. Minden évben több kategóriában zajlik a verseny: gulyásételek és különleges nevű ételek kategóriákban, amit szakmai zsűri értékel és az ízek mellett az ételhez illő tálalást és ötletes szervírozást is pontozzák.
Társadalmi szerepvállalásként fontosnak tartjuk, hogy minden évben legyen egy „kiemelt ügy”, amelyet a fesztivál jótékonysági főzéssel támogat. A főzésen Csányi Sándor Gulyáskirály és az általa meghívott hagyományőrző csapatok, művészeti csoportok főznek. Az elkészült gulyások megvásárlásából befolyt összeg pedig jótékonysági célra megy.
A fesztivál a fent említett hagyományos elemein túl igyekszik évről évre megújulni és az arculatához illő újabb elemekkel gazdagodni.
2019-ben első alkalommal került sor a Diákok főzőversenyére, mellyel 2022-ben és 2023-ban több mint 600 szolnoki általános iskolást vontunk be a gulyásfőzés rejtelmeibe és a hozzá kapcsolódó folklór világba.
A hagyományőrző vonalat megtartva 2019-ben hoztuk létre az Óperenciás Birodalmat is, melyben népi játékok, kézműves foglalkozások, népi mesterségek kaptak helyet, amely azóta évről évre egyre több családot vonz.
2021-ben indítottuk el a Térségi Néptánctalálkozót a Tisza Táncegyüttessel szoros együttműködésben hagyományteremtő szándékkal, melyen tavaly 200 fellépő mutatta be tánctudását.

Rendezvénynaptár Programok feltöltése

Hírek és információk

Koncertek, fesztiválok, színházi előadások, kiállítások és képzések 20 oldalon!
Találj programot a Szolnokon és vonzáskörzetében 2000 példányban megjelenő Publicum ingyenes szolnoki programajánló magazin online változatában!