ADVENTI HANGVERSENYFantázia-bérletes hangverseny

ADVENTI HANGVERSENYFantázia-bérletes hangverseny

Tisza

ADVENTI HANGVERSENY

2022. december 05., hétfő 19:00 - 21:00
Helyszín:
Szolnoki Városháza Díszterme /5000 Szolnok, Kossuth tér 9./
Szervező: Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft.
Franz Joseph Haydn: D-dúr Divertimento Hob.XVI:19
Franz Joseph Haydn: c-moll szimfónia No. 95 Hob I:95 
Pjotr Iljics Csajkovszkij: C-dúr Vonósszerenád Op.48 
 
Koncertmester – művészeti vezető: Bangó Ferenc
 
A 18. századi Bécs főúri szalonjaiban érezheti magát a közönség Haydn D-dúr Divertimentóját hallgatva. A „mulatság, szórakozás” jelentésű elnevezést rendszerint kamarazenekarra írt többtételes művekre használták a barokk kortól kezdve, igazi virágkorát azonban a bécsi klasszicizmus idején élte. Mozart mellett Haydn pályáját is végigkísérték az elsősorban mindennapi használatra, házi muzsikának szánt darabok. A hangversenyen elsőként felcsendülő divertimento 1767-ben született,  amikor a szerző a zongora elődjének számító csembalóra, és leggyakrabban saját tanítványai számára írta billentyűs darabjait.

A szűk körű magánhangversenyekhez szokott Haydn 1791-ben Peter Salomon londoni hegedűművész meghívására érkezett az angol fővárosba, ahol nagy lelkesedéssel vetette bele magát a társasági életbe. Elsősorban hangszeres zeneművek írására kapott megbízást, és koncertjeivel hatalmas sikert aratott. Két londoni útja során 12 szimfóniát komponált, ezekben a művekben tökélyre fejlesztette a minimális zenei anyagból történő organikus építkezést. A C-moll szimfónia az első londoni út idején keletkezett, és az  egyetlen, amely moll hangnemű. A c-moll hangnemhez hagyományosan kapcsolódó komoly, tragikus karakter azonban a műnek csak viszonylag kis részében van jelen, a többi ugyanis (a kor hagyománya szerint) dúrban íródott.

Csajkovszkij 1880-ban írt C-dúr vonosszerenádja nemcsak a közönség körében népszerű, de a szerző személyes kedvence is volt. A mű első hangjainak felvázolásakor a komponista még nem döntötte el, hogy szimfóniát vagy vonósnégyest fog-e írni. A négytételes darab mindkét műfaj jellegzetességeit magán viseli, ahogy a romantika stílusjegyeit, a balett-zenék francia elegenciáját és az orosz népzene hangvételét is.  A szinte ellenállhatatlanul táncos „Waltzer” tételt a hatalmas siker miatt már az ősbemutatón meg kellett ismételni, s azóta is szinte önálló életet él.

Rendezvénynaptár Programok feltöltése

Hírek és információk

Koncertek, fesztiválok, színházi előadások, kiállítások és képzések 20 oldalon!
Találj programot a Szolnokon és vonzáskörzetében 3000 példányban megjelenő Publicum ingyenes szolnoki programajánló magazin online változatában!