HARMÓNIA ÉS NYUGALOMLiszt Ferenc-bérletes hangverseny

HARMÓNIA ÉS NYUGALOMLiszt Ferenc-bérletes hangverseny

Tisza

HARMÓNIA ÉS NYUGALOM

2023. március 06., hétfő 19:00 - 21:00
Helyszín:
Aba-Novák Agóra Kulturális Központ /5000 Szolnok, Hild János tér 1./
Szervező: Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft.
HARMÓNIA ÉS NYUGALOM
Johannes Brahms: Tragikus nyitány op. 81
Johannes Brahms: Kettősverseny hegedűre és gordonkára (a-moll) op.102
Johannes Brahms: III. F-dúr szimfónia op.90
 
 
A 190 éve született Johannes Brahms szerzői munkásságát sokáig nem ismerték el kortársai. Kiváló zongoristának tartották, ám nem értették, miért fordul szembe a főleg Liszt és Wagner által képviselt romantikus zenei irányzattal. Brahms a nagy klasszikusokban kereste eszményeit, az ő formaideáljukat fejlesztette tovább romantikus mondanivalója kifejezésére.
 
A Kettősverseny hegedűre és gordonkára a szerző utolsó zenekari műveként született 1887-ben. Brahms ezzel az alkotásával régi barátját, Joachim József magyar származású, világhírű hegedűművészt kívánta megbékíteni, akivel Joachim válása után romlott meg a viszonya. A művész szívesen fogadta a békülési szándékot, és csak néhány apróbb módosítást javasolt a kettősverseny neki szánt szólamában. A kész darabot elsőként Robert Schumann özvegye, Clara hallhatta, aki fiatal kora óta pártfogolta a komponistát. A hölgynek tetszett a mű, így elindulhattak a bemutató próbái, és a két művész barátsága is helyreállt.
 
A különös szépségű III. szimfóniát Brahms ötvenévesen, már tekintélyes zeneszerzőként írta 1883 nyarán. Sokan a legtökéletesebb Brahms-szimfóniának tartják, mely egyszerre heroikus, lírai és rejtélyes. Előadásakor különböző karmesterek gyakran teljesen eltérő módon értelmezik. Különlegessége az is, hogy a kompozíció hangneme hivatalosan dúr, pedig több és súlyosabb benne a moll karakter. A négy tétel mindegyike halkan fejeződik be, ami erősíti a lírai jelleget, és egyedülálló megoldásnak számít a romantika korában. Bár az abban az évben elhunyt Wagner rajongói igyekeztek megzavarni a premiert, a zeneértő közönség körében már a bemutatón sikert aratott a kompozíció. A darab gyönyörű dallamai filmzeneként is ismertek, a harmadik tétel motívuma hallható többek között a Szereti ön Brahmsot? című francia-amerikai filmdrámában is.     
 
  

Rendezvénynaptár Programok feltöltése

Hírek és információk

Koncertek, fesztiválok, színházi előadások, kiállítások és képzések 20 oldalon!
Találj programot a Szolnokon és vonzáskörzetében 3000 példányban megjelenő Publicum ingyenes szolnoki programajánló magazin online változatában!