JAPÁN-MAGYAR HARMÓNIA - Szolnoki anziksz I.Liszt Ferenc-bérletes hangverseny

JAPÁN-MAGYAR HARMÓNIA - Szolnoki anziksz I.Liszt Ferenc-bérletes hangverseny

Tisza

JAPÁN-MAGYAR HARMÓNIA - Szolnoki anziksz I.

2023. március 20., hétfő 19:00 - 21:00
Helyszín:
Aba-Novák Agóra Kulturális Központ /5000 Szolnok, Hild János tér 1./
Szervező: Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft.
Yasushi Akutagawa: Zene szimfonikus zenekarra (1950)  
Szervánszky Endre: Fuvolaverseny
Joseph Haydn: Esz-dúr kettősverseny Hob.VIId:2
Ferdinand David: Harsonaverseny op. 4
 
Közreműködik:  Szabady Ildikó – fuvola
                        Mester Ádám – harsona
                        Kovács Gergely – kürt
Vezényel: Izaki Maszahiro
 
Yasushi Akutagawa a legjelentősebb japán zeneszerzőnek és karmesternek számított a 20. század közepén. Ő volt az egyetlen, akinek az akkori Szovjetunióban, a keleti blokk országaiban és az Egyesült Államokban egyaránt megjelentek a művei. A Zene szimfonikus zenekarra című, 1950-ben írott szerzeménye Sosztakovics és Prokofjev zenéje iránti rajongását tükrözi, de tradicionális japán zenei motívumok is felismerhetőek benne. A művet Tokióban mutatták be először, nem sokkal később azonban már az amerikai közönség is hallhatta.

Szervánszky Endre szintén az 1950-es években írta Fuvolaversenyét, az ő zeneszerzői nyelvezetét kezdetben Kodály, majd egyre inkább Bartók muzsikája befolyásolta. A darab hangzásvilága a századközép hagyományainak megfelelően a népdalokhoz áll közel, egészében véve derűt, optimizmust sugároz, de nem hiányoznak belőle az elmélyült lírai és a szerzőre jellemző szemlélődő-bölcselkedő részletek sem. A fergeteges finálé közben pedig egy táncmulatságon érezheti magát a hallgató.

A bécsi klasszicizmus első nagy mestere, Joseph Haydn számos versenyművet szerzett, a legtöbbet zongorára és csembalóra. Az 1780-as években keletkezett Esz-dúr kettősverseny azonban kürtre íródott. Haydn gyakran helyezte egymás mellé a humoros és komoly hangvételt, de jellemző zenéjére az osztrák népies hang, sőt néhol a magyar verbunkosokból is idézett.
Ferdinand David német hegedűvirtuóz és zeneszerző a 19. században élt. Leggyakrabban játszott szerzeménye a Harsonaverseny, melyet 1837-ben írt, és barátjának, Karl Traugott Queisser harsonaművésznek dedikált. A darabot először Lipcsében mutatták be Mendelssohn vezényletével. Második tétele a szerző temetésén is elhangzott.  

Rendezvénynaptár Programok feltöltése

Hírek és információk

Koncertek, fesztiválok, színházi előadások, kiállítások és képzések 20 oldalon!
Találj programot a Szolnokon és vonzáskörzetében 3000 példányban megjelenő Publicum ingyenes szolnoki programajánló magazin online változatában!