KORTÁRS EST - Maros Rudolf emlékkoncertFantázia-bérletes hangverseny

KORTÁRS EST - Maros Rudolf emlékkoncertFantázia-bérletes hangverseny

Tisza

KORTÁRS EST - Maros Rudolf emlékkoncert

2022. október 17., hétfő 19:00 - 21:00
Helyszín:
Szolnoki Galéria /5000 Szolnok, Templom út 2./
Szervező: Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft.
Maros Rudolf: Musica da ballo - Táncmuzsika (1961.) 
Maros Rudolf: Fagott verseny (1954.) 
Maros Rudolf: Gemma (1968.) 
Maros Rudolf: Musica da camera per 11 – Kamarazene 11 előadóra (1966.) 
Maros Rudolf: Sirató (1969.) 
Maros Rudolf: Vonós szimfónia (1956.) 
 
Közreműködik: Tóth Ramóna - fagott; Vámosi Katalin -szoprán
Vezényel: Kanai Toshifumi
 
20. századi magyar kortársaihoz hasonlóan Maros Rudolf zeneszerzőként Bartók és Kodály művészetéből indult ki. Az elsők között próbálta a magyar hangot egy magasabb, európai szinten megvalósítani. A komponista emlékére rendezett koncerten elsőként az 1961-ben született Musica da ballo (Táncmuzsika) című zenekari szvit csendül fel, amely a szerző egyfelvonásos táncjátéka, a Bányászballada muzsikájának teljesen kidolgozott formája.

A korszakot uraló Kodály-hatás mellett Maros Rudolf más stílusokra is támaszkodott, az 1954-ben írt Fagottverseny lassú tételében egészen Brahmsig nyúlt vissza. A mű fináléja azonban nem kapcsolódik konkrét népi anyaghoz, sokkal inkább egy általános népi táncot stilizál. 1955-ben Maros ezért a szerzeményéért kapta meg az Erkel-díj kitüntetést.

A zeneszerző egykori mestere, Kodály emlékére írta meg Gemma (Ékkő) című művét 1968-ban. A darab érdekessége, hogy bár a szerző ebben az időben sokat kísérletezett korábban egzotikusnak tartott hangszerekkel - bongót, marimbát és még kolompot is szerepeltetett – ebben a szerzeményében egyáltalán nincsenek ütőhangszerek.

A Kamarazene 11 előadóra először az Egyesült Államokban, a Dartmouth Fesztiválon hangzott el 1967-ben. Megírásával a szerző célja az volt, hogy a korábbi műveiben már megjelenő korszerű zenei nyelvet folytatva kisebb létszámú együttesre is új hangzást kísérletezzen ki.

Maros Rudolfot a siratók zeneszerzőjének is szokták nevezi, utalva arra, hogy a siratók komponálásában találta meg az utat, hogy merőben újat alkotva a népzenét a modern műzenével ötvözze. Weöres Sándor verseire írt Két siratója, valamint zenekarra és énekhangra írt Sirató című műve egyaránt nagy elismerést váltott ki a közönség és a kortársak körében.
Az egyéni hang megtalálásához vezető út fontos állomása az 1956 tavaszán készült Vonósszimfónia, amely Maros talán leglírikusabb, legszenvedélyesebb alkotása. Mintha az önmagára találás boldogsága szólalna meg ebben a muzsikában, főleg az érzelmi szépségekben leggazdagabb lassú tételben.

Rendezvénynaptár Programok feltöltése

Hírek és információk

Koncertek, fesztiválok, színházi előadások, kiállítások és képzések 20 oldalon!
Találj programot a Szolnokon és vonzáskörzetében 3000 példányban megjelenő Publicum ingyenes szolnoki programajánló magazin online változatában!