ROMANTIKUS ÉRZELMEK ÉS TÁJKÉPEKLiszt Ferenc-bérletes hangverseny

ROMANTIKUS ÉRZELMEK ÉS TÁJKÉPEKLiszt Ferenc-bérletes hangverseny

Tisza

ROMANTIKUS ÉRZELMEK ÉS TÁJKÉPEK

2023. február 20., hétfő 19:00 - 21:00
Helyszín:
Aba-Novák Agóra Kulturális Központ /5000 Szolnok, Hild János tér 1./
Szervező: Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft.
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Hebridák nyitány op. 26 
Ludwig van Beethoven: IV. G-dúr zongoraverseny op. 58 
Felix Mendelssohn-Bartholdy: III. a-moll, “Skót” szimfónia, op. 56 
 
Közreműködik: Kiss Márton – zongora
Vezényel: Giuseppe Montesano
 
Felix Mendelssohn-Bartholdy, a német romantikát megalapozó zeneszerző 1829-ben európai körútra indult. Anglia, Olaszország és Franciaország mellett Skóciába is ellátogatott, az ott szerzett benyomásait pedig több zeneművében is megörökítette. Ezek egyike a Hebrida-nyitány, melynek első 21 ütemét még a helyszínen papírra vetette, sőt egy tusrajzot is készített a zord északi tájról.  A többször átdolgozott, végül 1935-ben megjelent, négy és fél oktáv kiterjedésű zenei anyag kiválóan érzékelteti nemcsak a kopár és elhagyatott tengerpartot, de a messzeség dimenzióit is. 
 
Ludwig van Beethoven német zeneszerző 1805 és 1806 között komponálta IV. zongoraversenyét. A mű eredeti kézirata nem maradt fenn, az azonban igen, hogy ez volt az utolsó olyan zongoraverseny, amelynek bemutatóján a zongoraszólamot maga Beethoven játszotta. Sokan ennek tulajdonítják a versenymű szokatlanul rögtönzésszerű zongoraanyagát. A darabot barátjának, tanítványának és patrónusának, Habsburg Lotharingiai Rudolf főhercegnek dedikálta. A sikeres ősbemutató után a művet ritkán adták elő, 1836-ban Mendelssohn előadásában fedezte fel magának újra a közönség. 
 
A Skót szimfónia terve már akkor megfogalmazódott Mendelssohnban, amikor 1829-ben, húszéves korában Skóciában járt. Nemcsak a táj, de a környék történelmének megismerése is maradandó élményt jelentett számára. A komor és méltóságteljes hangvételű szerzemény alapgondolatát annak a romos, borostyánnal benőtt kápolnának a látványa adta, amelyben Stuart Máriát alig hatnapos korában királynővé koronázták. A mű azonban csak tizenhárom évvel később, 1842-ben készült el, a szerző Anglia uralkodójának, Viktória királynőnek ajánlotta.
 

Rendezvénynaptár Programok feltöltése

Hírek és információk

Koncertek, fesztiválok, színházi előadások, kiállítások és képzések 20 oldalon!
Találj programot a Szolnokon és vonzáskörzetében 3000 példányban megjelenő Publicum ingyenes szolnoki programajánló magazin online változatában!