SCHUBERTIÁDAFantázia-bérletes hangverseny

SCHUBERTIÁDAFantázia-bérletes hangverseny

Tisza

SCHUBERTIÁDA

2023. március 13., hétfő 19:00 - 21:00
Helyszín:
Megyeháza díszterme /5000 Szolnok, Belváros/
Szervező: Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft.
Franz Schubert: Rosamunda – kísérőzene op. 26 D. 797
    I. Közjáték az 1. jelenet után - Allegro molto moderato h- moll
 II. Közjáték a 2. jelenet után – Andante D-dúr
 III. Balett zene II – Andantino G-dúr
    IV. Balett zene I - Allegro moderato h- moll, Andante un poco assai G-dúr
Franz Schubert: Dalok zenekarra I
    An die Musik (A muzsikához) D. 547
    Die Forelle (A pisztráng) op. 32 D. 550
Franz Schubert: Rosamunda – kísérőzene op. 26 D. 797
    V. Közjáték a 3. jelenet után– Andantino B-dúr
    Ständchen (Szerenád) D.957 n°4
    Erlkönig (A tündérkirály) D. 328
 
Közreműködik: Cseh Antal – bariton
Vezényel: Izaki Maszahiro

A bécsi klasszicizmus utolsó mestere, egyben az első romantikus zeneszerző, Franz Schubert életének alig több mint 30 éve alatt rendkívül gazdag életművet hozott létre. Több mint 600 dalt komponált, hangszeres művei közül zongoradarabjai, vonósnégyesei, szonátái és szimfóniái kiemelkedőek. Alkotói munkájának sikerét azonban nem élvezhette, legnagyobb zenekari szerzeményeit nem is hallotta élőben. Nélkülözéstől sem mentes életének csupán utolsó éveiben érezhette boldognak magát, amikor egy kisebb művésztársaság központi egyéniségévé vált. A róla elnevezett összejöveteleken, a Schubertiádákon, a muzsikálást felolvasásokkal és irodalmi vitákkal kötötték össze.

Bár szenvedélyesen szerette a színházat, Schubert soha nem jutott igazán jó szövegkönyvhöz, ezért operakísérletei sorozatosan kudarccal jártak. Ez történt a Rosamunda, Ciprus királynője című darab esetében is, amelyet 1823-ban mutattak be Bécsben. A kritika a librettót rendkívül gyengének ítélte, a muzsika értékeit azonban elismerte. Schubert kísérőzenéje így nemcsak fennmaradt, de önálló zeneműként egyre népszerűbbé vált.

Schubert egész életében egy szebb és jobb világ után vágyakozott. Intim, személyes érzésvilágának kifejezésére a régi, nagy zenei formák helyett a dal műfaját találta legmegfelelőbbnek. Dalköltészete az osztrák-német népzenében gyökerezik, és számos dala vált közkinccsé a nép ajkán. Mindig a versből indult ki, és annak értelmezésével jutott el a legváltozatosabb formai megoldásokig. A schuberti dal jellegzetes motívuma az örökös elvágyódás, az otthontalanság és útkeresés. Zenekarra szerzett dalai közül A pisztráng egy helyzetdal, melyben a patak csobogását és a fürgén ficánkoló pisztrángok mozgását jelenítette meg a zene eszközeivel. A hangversenyen felcsendülő másik dal, A muzsikához, magát a művészeti ágat dicsőíti, s egyben azt is bizonyítja: a varázslatos dallamokkal a zene egy jobb világba repíti el a hallgatóságot.
 

Rendezvénynaptár Programok feltöltése

Hírek és információk

Koncertek, fesztiválok, színházi előadások, kiállítások és képzések 20 oldalon!
Találj programot a Szolnokon és vonzáskörzetében 3000 példányban megjelenő Publicum ingyenes szolnoki programajánló magazin online változatában!