SZERELEM ÉS TÁNC FRANCIA KÖNNYEDSÉGGELFantázia-bérletes hangverseny

SZERELEM ÉS TÁNC FRANCIA KÖNNYEDSÉGGELFantázia-bérletes hangverseny

Tisza

SZERELEM ÉS TÁNC FRANCIA KÖNNYEDSÉGGEL

2023. május 08., hétfő 19:00 - 21:00
Helyszín:
Megyeháza díszterme /5000 Szolnok, Belváros/
Szervező: Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft.
SZERELEM ÉS TÁNC FRANCIA KÖNNYEDSÉGGEL
Erik Satie: Je te veux - Akarlak
Ennio Morricone: Részlet a “Nuovo Cinema Paradiso” c. filmből 
Darius Milhaud: Scaramouche szvit Op 165b III. tétel Brazileira 
Georges Bizet: L'Arlésienne Suite no. 2 - Az arles-i lány 2. szvit 
 
Közreműködik: Satoshi Kato – szaxofon
Vezényel: Kanai Toshifumi

A különc és bohém életű francia zeneszerzőt, Erik Satie-t a 20. század avantgárd mozgalmainak előfutáraként tartják számon. Élete nagyobb részét különböző párizsi mulatók zongoristájaként töltötte. Je te veux (Akarlak) című műve is a város egyik népszerű kabaréjában, a La Scalában hangzott el először 1903-ban. Az erotikus szövegű, szenvedélyes keringőt a szerző eredetileg Paulette Darty énekesnő számára írta, akit zongorán kísért akkoriban. Nem sokkal később fúvószenekarra és nagyzenekarra is átdolgozta a gyorsan népszerűvé vált szerzeményt.
A filmzene 2020-ban elhunyt legnagyobb hatású mestere, Ennio Morricone olasz zeneszerző több mint 550 filmhez írt kísérőzenét.  A mozi iránti hűség témáját feldolgozó, 1988-as filmdráma, a Cinema Paradiso lírai, nosztalgikus hangulatú melódiájával Morricone a filmtörténet talán legismertebb dallamát hozta létre. Az alkotás 1991-ben elnyerte a Brit Film- és Televíziós Akadémia legjobb fimzene díját.
Két zongorára, altszaxofonra és zenekarra írta Scaramouche szvitjét Darius Milhaud francia zeneszerző 1937-ben. A mű harmadik, befejező tétele képzeletben Brazíliába repíti a hallgatót, ahol a komponista fiatalon a francia nagykövet titkáraként dolgozott.
Georges Bizet, a Carmen című opera francia zeneszerzője, 1872-ben egy színdarab megzenésítésére kapott felkérést. Néhány hét alatt készült el Az arles-i lány kísérőzenéjével, amelyhez a provanszi népzenéből kölcsönzött témákat. A színházi bemutató ugyan kudarcba fulladt, Bizet zenekari szvitet írt a darabból, amelyet azonban gyorsan megkedvelt a közönség.  

Rendezvénynaptár Programok feltöltése

Hírek és információk

Koncertek, fesztiválok, színházi előadások, kiállítások és képzések 20 oldalon!
Találj programot a Szolnokon és vonzáskörzetében 3000 példányban megjelenő Publicum ingyenes szolnoki programajánló magazin online változatában!