ÚJ TALÁLKOZÁSLiszt Ferenc-bérletes hangverseny

ÚJ TALÁLKOZÁSLiszt Ferenc-bérletes hangverseny

Tisza

ÚJ TALÁLKOZÁS

2023. május 22., hétfő 19:00 - 21:00
Helyszín:
Szigligeti Színház /5000 Szolnok, Táncsics Mihály utca 20./
Szervező: Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft.
ÚJ TALÁLKOZÁS
Hayashi Hikaru: Allegro vonósokra
Hidas Frigyes: Versenymű oboára és zenekarra
Ifukube Akira: Sinfonia Tapkaara
 
Közreműködik: Káli-Fonyódi Fruzsina - oboa
Vezényel: Izaki Maszahiro
 
Hayashi Hikaru a 20. század második felének legkiemelkedőbb japán zeneszerzője volt. A hirosimai atomtámadás emlékére komponált kórusműve világszerte ismert. 30 opera, szimfonikus és kamarazenekari művek, dalok és 100-nál is több filmzene megírása fűződik a nevéhez. 1975-től a tokiói operaház művészeti igazgatója és zeneszerzője volt egészen 2012-ben bekövetkezett haláláig.

Hidas Frigyes az egyik legjátszottabb 20. századi magyar komponista a világon. Életműve zömét fúvós hangszerekre írott művei teszik ki, igyekezett a hangszercsalád valamennyi tagját ellátni szerzeményeivel. Kiválóan játszott billyentyűs hangszereken, főleg zongorán, valamint kedvelt karmester is volt. A Zeneakadémia elvégzése után dolgozott a Nemzeti Színház, majd a Fővárosi Operettszínház zenei igazgatójaként, később független zeneszerző lett. Operákat, baletteket, oratóriumokat és versenyműveket is írt, legismertebb dallama azonban az 1980-as és 90-es évek népszerű televíziós sorozata, a Szomszédok fülbemászó főcímzenéje.   
A koncerten szólót játszik Káli-Fonyódi Fruzsina, a Magyar Állami Operaház oboaművésze.
 
Ifukube Akira az 1990-es évekig Japán legismertebb zeneszerzője volt a nyugati világban elsősorban a Godzilla-filmekhez írt zenéje miatt. Gyermekkorában az ország legészakibb szigetén, Hokkaidón, egy ősi japán törzs, az ainuk között élt, akik a japán zenei világban improvizáción alapuló muzsikájukról ismertek. Kezdetben erdészként dolgozott, majd Igor Sztravinszkij Tavaszi áldozat című műve hatására kezdett zeneszerzést tanulni. A Tapkaara Szimfóniát az ainuk lábdobogással kísért táncai és dalai ihlették.   

Rendezvénynaptár Programok feltöltése

Hírek és információk

Koncertek, fesztiválok, színházi előadások, kiállítások és képzések 20 oldalon!
Találj programot a Szolnokon és vonzáskörzetében 3000 példányban megjelenő Publicum ingyenes szolnoki programajánló magazin online változatában!